torstai 20. marraskuuta 2008

Talvi tuli, henki meni

Keskiviikko oli virallisesti vuoden kylmin päivä tähän mennessä. Japanissa säätilat tuntuvat vaihtelen lähinnä vain ääripäästä toiseen ja lauantaina seikkailin Arashiyamalla pelkässä pikeepaidassa, kun taas keskiviikkona lämpötila olikin yhtäkkiä 5 astetta sekä tuuli päätähuimaavan kova.

Olimme keskiviikkona Rodrigon kanssa Kishiben juna-asemalla odottelemassa junaa kotiin, kun iloksemme huomasimme sen olevan 20 minuuttia myöhässä. Japanissa junat eivät ole käytännössä ikinä myöhässä, sillä jos junakuski myöhästyy minuutinkin, menettää hän bonuksensa. Oli siis hassu sattuma, että juuri vuoden kylmimpänä päivänä junat olivat myöhässä ja jengi joutui hytisemään asemalaiturilla. Toisaalta varsinkin Rodrigon hytisemistä oli hauska katsella, hän kun tulee alueelta jossa on jatkuvasti n. 30 astetta lämmintä. Myös torstaina lähtiessämme aamulla kouluun junat olivat taas myöhässä monta kymmentä minuuttia, mutta miksi?

Syy junien myöhästelyyn oli se, että molempina päivinä joku oli päättänyt tappaa itsensä hyppäämällä asemalaiturilta ohikiitävän junan eteen. Kyseinen itsemurhatyyli on Japanissa melko yleistä ja näitä kuulemma tulee todennäköisesti tapahtumaan jatkossakin.

JR:n asemat ovat suosituimpia itsemurhapaikkoja, sillä JR:n junat ovat yleensä nopeampia kuin esim. Hankyun. Paras tapa on tietenkin odottaa Special Rapid Expressiä, joka kiitää vain pääasemilta toisille kovaa vauhtia. Luotijunien alle kukaan ei ole vielä hypännyt, sillä ne kulkevat yleensä vähän syrjäisemmillä raiteilla, kun JR:n asemia taas löytyy joka paikasta.

Junaraiteet ovat täällä tiiviisti yhteydessä siten, että jos joku päättää hypätä junan alle, niin lähes koko verkosto jumiutuu. Jos joku tappaa itsensä Kobessa, niin junani Osakan Kishiben asemalla saattaa olla myöhässä. Tästä johtuen japanilaisten reaktiot kyseisiä tapahtumia kohtaan ovat myös melko mielenkiintoisia, sillä kauhistelun sijasta reaktiot ovat usein jotain tyyliin: "Äh, taasko joku itsekäs idiootti hyppäsi junan alle? Nyt junat ovat taas myöhässä ja en ehdi ajoissa töihin. Mikseivät nämä torspot mieluummin vaikka ammu itseänsä?".

Ihmisen ja kovaa kiitävän junan kohtaaminen on tietenkin myös sotkuista hommaa ja juuri siivoaminen yleensä pysäyttää koko aseman. Tästä kiitoksena siivouslasku yleensä lähetetään itsensä tappaneen henkilön omaisille ja se liikkuu yleensä n. 100 miljoonan jenin suuruusluokassa (800 000+ euroa). Täällä ei siis hirveästi päähän taputella.

Tämän vuoden kylmin päivä, 2 itsemurhaa putkeen ja junat pahasti myöhässä. Näin siis Japanissa tällä kertaa. Ei anneta sen kuitenkaan masentaa, sillä nythän on jo marraskuu, eli käytännössä joulu! Täällä jouluvaloja alkoi ilmestyä jo marraskuun alussa, sillä myyntimiehet tietävät juhlapyhien tarkoittavan rahaa ja Halloweenrahastuksen jo päätyttyä on aika siirtyä seuraavaan juhlaan. Pysytäänhän kaikki siis vielä hengissä, kyllä se joulupukki sieltä vielä tulee!




Jouluvaloja kotikulmilla sekä Ibarakin Mycal-ostoskeskuksen takapihalla.

1 kommentti:

dinsko kirjoitti...

Nyt on toinen koeviikko takana. Tänään oli matikan koe ja meni kyllä vähän siihen malliin että taidan käydä noissa tammikuun uusinnoissa...
Mutta kohta tulee täältä päin tosiaan vähän paketteja, kaikkii vaatteita (äiti varmaan jotain maininnu) ja multa talvikuvia!