torstai 25. joulukuuta 2008

Jouluilua

23. päivä DJ:n vaihtariperhe järjesti pienimuotoisen jouluillanvieton jonne taiwanilaisen Uchanin kanssa lähdimme. DJ:llä on käynyt hyvä arpaonni perheitä valitessa, sillä kyseinen perhe on todennäköisesti kaikista vaihtariperheistä rennoin ja hauskin.


Ruokaa ja läpänheittoa.

DJ:n perheellä on mukava ja japanilaisittain tilava (suomalaisittain pieni) kämppä Higashi-Osakassa. Perheeseen kuuluu vanhemmat ja 3 lasta (10, 7 ja 5-vuotiaat) sekä isoäiti, joka myös asuu samassa taloudessa. Ainoastaan isoäidillä ja DJ:llä on omat huoneet ja vanhemmat jakavat makuuhuoneen kolmen lapsensa kanssa. Todennäköisesti perhe on saanut mukavan asunnon kohtuuhinnalla, koska Higashi-Osaka on melko kaukana ja esim. DJ:n koulumatka kestää noin tunnin sekä sisältää 2 junanvaihtoa. Asuminen Osakassa onkin yleisesti aika kallista.


DJ ja Uchan, kiroileva 4-vuotias Shuto, kiroileva vaari ja vaihtariperheen isän siskon poika (ei vielä kiroile).

Jouluaattona lähdimme vaihtariporukalla koulun lähellä sijaitsevaan yakinikumestaan. Yakiniku on japanilainen lihabuffet, jossa istutaan pienen grillin ympärillä ja paistetaan pieniä ja ohkaisia lihanpalasia. Yleensä tarjoilijat tuovat lautasellisen lihaa tilattaessa, mutta tässä mestassa homma toimi meiningillä seisova pöytä, eli yli 20 eri lihavaihtoehdosta käytiin itse hakemassa mitä sitten ikinä halusikaan ja niin paljon kuin halusikaan. Ruokavalikoima kyseisessä paikassa on muutenkin päätähuimaava ja koska sisään maksaa 20 euroa, oli vatsalaukkua venytettävä koko rahan edestä.


Kiinalaiset laittamassa ruualla ranttaliksi ja jengiä yakinikuilemassa.


Kiinalaisethan eivät tietenkään jaksaneet syödä puoliakaan hakemastaan ruuasta, jolloin jouduimme oman hyvinvointimme uhalla hoitamaan homman kunnialla loppuun (jäätelöä ja kakkua jaksoivat kyllä syödä...)


No comments.


Ruokakuolema.

Lopuksi vielä mainittakoon, että vaikka joulua vietettiinkin, niin täällä se ei ole läheskään yhtä iso juttu, kuin Suomessa. Japani ei ole kristitty maa eikä joulu ole muutenkaan missään mielessä aasialainen juhla. Jouluvaloja sun muita koristeita kuitenkin näkee ja japanilaiset tykkäävät kaikenlaisesta hömpötyksestä hirveästi, joten mikäpä sen parempi syy hömpötykselle, kuin joulu. Silti samanlaista joulutunnelmaa ei täältä löydy ja jouluaattokin on aivan tavallinen arkipäivä. Ainoa kansallinen vapaapäivä oli 23. päivä, sillä se sattuu olemaan keisarin syntymäpäivä. Tästä johtuen on itselläni joulukuu mennyt ihan siinä missä mikä muukin kuukausi. Varsinkin, kun säätkin ovat pysyneet about Suomen syksyä vastaavina (eli ei mitään valitettavaa, hähä). Siispä uuttavuotta odotellessa...

1 kommentti:

Ailee kirjoitti...

Jotenkin tuo touhu muistutti kuitenkin meidän joulunviettoa = jouluähkyä! Täällä se vain pahenee lehdissä ja kaupoissa ja puheissa. Syömisessä oppii vähentämään, mutta ne samat tutut kuitenkin käydään läpi ja päädytään kuvienne mukaiseen kuntoon! Hyvää Uutta Vuotta 2009! Senkin japanilaisista traditioista luemme mielellämme.